Albaraka Mobil
Mobil Bankacılık

Katılım Bankacılığı Nedir?

Katılım bankacılığı, faizsiz bankacılık prensiplerine dayalı olarak emek-sermaye ortaklığı veya vekâlet esasına göre fon toplar ve faizsiz yöntemlerle finansal hizmetler sunar. Albaraka Türk, fon toplama, fon kullandırma ve bankacılık hizmetlerinde faizsiz bankacılık ilkelerine bağlı kalarak müşterilerine hizmet verir.

Katılım bankacılığı ticarete dayalı bir prensiple hareket ettiği için alım-satıma konu olan her iş faturalandırılır ve kayıt dışı ekonominin oluşmasının önüne geçilir. Ayrıca, paradan para kazanmak yerine ticarete dayalı çalışma prensibi ile ülke ekonomisine katkı sağlanır.

Katılım Bankacılığı Avantajları Nelerdir?

Faizsiz kazanç: Katılım hesapları ile faiz hassasiyeti olan bireyler için uygun bir pasif gelir alternatifidir.
Düşük zarar riski: Katılım Bankaları gerçek ekonomide varlık göstererek kullandırdığı finansmanların kaynağı olan fonlarını mümkün olan en düşük risk ile yönetir.
Kolay ve zaman kazandırıcı: Bankalar işlemleri yönetir, müşteriler zaman kaybetmez.
Ekonomiye katkı sağlar: Katılım bankacılığı, alım-satım yöntemi olan murabaha akdi ile gerçek piyasada gerçek üretici ve tüketici arasındaki ticari bağı kurarak ekonomik istikrarı destekler.
 

Katılım Bankaları Nasıl Çalışır?

Katılım bankaları, faizsiz bankacılık prensiplerine uygun çalışır. Faiz ve spekülatif işlemler ile zararlı sektörlere yatırım yapmaz. İslam dinine uygun faaliyetler sunar ve faizsiz bankacılık ilkelerine bağlı olarak bağımsız bir "Danışma Komitesi" ürün ve süreçleri onaylar.
Katılım bankacılığı sisteminde müşterilerden toplanan fonlar çeşitli finansman yöntemleriyle değerlendirilir ve elde edilen kâr fon sahipleriyle paylaşılır.
Örneğin, katılım bankacılığı prensiplerinden olan murabaha yönteminde finansman talebinde bulunan bir müşteri, banka tarafından kendisine verilen vekâlet ile malı banka adına satın alır. Anlaşılan kâr üzerinden, anlaşılan vadede geri ödemesini yapar. Bu ticaret modeli sonucunda elde edilen kâr, fon sahipleri arasında paylaşılır.

Katılım Bankacılığı Nasıl İşler?

  • Kâr Payı Esası: Katılım bankaları, kâr payı esasına dayanarak faaliyet gösterir.
  • Alım-Satım İşlemi: Banka, malı peşin alır ve üzerine kâr ekleyerek müşteriye vadeli satar.
  • Kâr Payı Ödemesi: Müşteriye ödenecek kâr, toplanan fonların finansman olarak kullandırılması sonucunda elde edilen kârdan ödenir.
  • Alım-Satım Anlaşması: Banka ve müşteri arasında kâr oranı baştan belirlenerek sözleşme düzenlenir.
  • Sabit Taksitler: Vade sonuna kadar kâr oranı değişmez ve taksit ödemeleri sabit olup, önceden belirlenen tarihlerde yapılır.
  • Kâr-Zarar Ortaklığı: Katılım bankacılığında kâr-zarar ortaklığı, bankanın elde ettiği gelirlerin yatırımcılara eşit şekilde dağıtılmasını sağlar. Faizsiz sistemde yatırımcılar kâr payı alır, bu da riskleri azaltırken yüksek kazanç imkânı sunar. Katılım bankaları, etik ticaret modeliyle ekonomik faaliyetlere katkı sağlar.

Katılım Bankacılığı Sisteminin Geleneksel Bankacılık Sisteminden Farkları Nelerdir?

Özellik

Katılım Bankacılığı

Geleneksel Bankacılık

Faiz Sistemi

Faizsiz sistem, kâr-zarar ortaklığıyla

çalışır.

Faizli sistem, sabit faizle çalışır.

Finansman Yöntemi

Murabaha, mudaraba, icara gibi

faizsiz finansman yöntemleri kullanılır.

Krediler faiz üzerinden sağlanır.

Para Kullanımı

Fonlar İslami kurallara uygun

projelerde kullanılır.

Paranın kullanımında kısıtlama yoktur.

Risk Paylaşımı

Risk banka ve müşteri arasında paylaşılır.

Risk tamamen müşteriye aittir.

Kazanç Paylaşımı

Kâr, müşteri ve banka arasında paylaşılır.

Banka sabit faiz alır, kâr paylaşımı yapılmaz.

Hedef Kitle

Faizsiz finansı tercih eden birey ve işletmelere hitap eder.

Faiz hassasiyeti olmayan birey ve işletmelere hitap eder.

Etik Değerler

İslami prensiplere uygun, etik ve

hümanist ilkeler ön plandadır.

Geleneksel faizli bankacılık ilkeleri ön plandadır.

Katılım Bankacılığı Bilgilendirme Formları


Yatırım vekaleti (Fon kullandırma)

Karz-ı hasen (Fon kullandırma)


Yatırım Vekaleti (Fon toplama)





İcare (Finansal Kiralama)

İcare (İş gücü/hizmet kiralaması)




Ürün Akit

Kredi Kartı

📄 Karz

🔈 Sesli Dinle

Sıkça Sorulan Sorular

Katılım bankaları nasıl kâr eder?

Katılım hesabında toplanan fonlar, gerçek ticari işlemlerde finansman ihtiyacı olan müşterilere kullandırılır. Bu finansmanlar sonucunda elde edilen kâr, fon sahipleri ve banka arasında paylaşılır.

Katılım bankaları faizsiz midir?

Katılım bankacılığı, faizsiz bankacılık prensiplerine dayanır ve tüm finansal işlemler faiz olarak gerçekleştirilir. Sabit bir faiz oranı yerine katılım bankacılığı, ticari yöntemlere dayanarak kâr payı sistemi ile çalışır.

Katılım bankaları hangi sektörlere finansman sağlar?

Katılım bankaları, faizsiz finansman ilkesine dayanarak İslami kurallara uygun inşaat, enerji, tarım, sağlık, eğitim, teknoloji, ticaret ve perakende sektörlerine finansman sağlar. Ayrıca, Özel Fon Havuzu gibi farklı ürün ve hizmetleri ile belirli sektör veya projelere yatırım yaparak riskleri azaltmayı ve getiri sağlamayı hedefleyen yatırımcılara alternatif sunar.

Katılım bankalarında altın ve döviz işlemleri nasıl gerçekleştirilir?

Katılım bankalarında altın ve döviz işlemleri, faizsiz prensiplere uygun olarak katılım hesapları veya yatırım vekâleti finansmanı yöntemleriyle, fiziki ya da hesap bazlı yapılır. Hesaplar cari hesap veya katılım hesabı şeklinde farklılık gösterir. Gerek mobil ve internet şube aracılığıyla gerekse şubelerden bu konuda hizmet alınabilir. Faizsiz altın ve döviz bazlı yatırım fonları da müşterilerin tercih edebileceği ürünlerdendir.